Twijfelen of je je gasrekening nog wel kunt betalen… het is ook in de Raambuurt helaas geen onbekend fenomeen. De oplossingen tegen energiearmoede zijn divers. Het compenseren van de hoge energierekening is een goede stap.
Maar voorkomen is beter dan genezen oftewel hoe kom jij tot een betaalbare gasrekening? Nu komt langzamerhand het mooie weer eraan, maar toch. De gasmeter loopt door, nu misschien wat minder voor een lekker warm huis maar wel voor die lekkere warme douche.
Naast het “betaalbare” zijn er nog meer redenen om van het aardgas te gaan, of je verbruik te beperken. Je doet het misschien “tegen de Russen” of “voor de Groningers” of “denkend aan de volgende generatie”, of behoor je tot die paar die energiebesparing (ook) zien als een sport?
De oplossingen zitten in kleine en grote maatregelen. Bij jezelf, je woning of je installaties in huis.
Maar welke maatregelen moet je nemen om wellicht ook meteen problemen van bijvoorbeeld tocht en/of vocht op te lossen. Dat kan ook met simpele maatregelen als een tochtstrip of radiatorfolie.
Kortom sommige maatregelen kosten vrijwel niks en ander maatregelen kosten écht niets terwijl je er toch “plezier” van hebt. En sommige maatregelen vragen weer om een grote(re) investering. Zo’n grote investering – in geld – is een warmtepomp. Voor – laten we het zo maar zeggen – het voorkomen van een koude douche door de warme douche. Maar welke warmtepomp kies je en ga je voor hybride of all electric?
Of kies je voor infraroodverwarming? Maar ook je elektriciteitsrekening moet niet ontploffen. Moet je dan toch kiezen voor zonnepanelen? Maar mag dat wel op mijn woning in de historische binnenstad? En hoe maak ik een goede afweging tussen alle mogelijkheden?
Allemaal terechte vragen.
En dan is er nog een flinke pot met overheidssubsidies uit Den Haag om te verduurzamen. Ook de gemeente heeft diverse subsidieregelingen om ervoor te zorgen dat jij een betaalbare energierekening krijgt. Ik kan me ook voorstellen dat je ideeën wil opdoen over hoe je die bak subsidie kunt “bemachtigen” voor het verkrijgen van een betaalbare energierekening.
Kortom vindt je het prettig om drempelloos eens te praten over jouw energieverbruik. Of wil je dat de energiecoaches eens bij je thuis langskomen, maar weet je niet hoe je een afspraak moet maken. We hebben elke oneven week op vrijdagmiddag (behalve tijdens de schoolvakanties) daarom een energie-inloopuur bij de Speelwinkel op de Raam 60-62. Het inloopuur is van half twee tot half vier. Zónder afspraak maar mét warme koffie! Je bent van harte welkom!
De inloopuren in april zijn op de 8e en de 29e en in mei de 13e en de 27e. Het eerste energie-inloopuur vindt dus plaats in week 14 op 8 april in buurthuis de Speelwinkel.
Jérôme Brands