Raamkunst

De Initiatiefgroep Raambuurt droomde er ooit van een project met Raamkunst te organiseren. Kunst in de ramen van de Raambuurt, en dan met name van de Raam zelf. Denk daarbij aan kunst in alle soorten en maten, professioneel gemaakte kunst, maar ook dingen waar amateurs hun stinkende best op hebben gedaan, en waarom ook niet kinderkunst? De dromen zijn inmiddels werkelijkheid geworden:

Expositie “Water in het Raam”

In samenhang met het Landelijk Open Monument ‘Gouda Waterstad’ was in de zomer van 2014 een expositie ‘Water in het Raam’ te zien in en om de Raam. ‘Raamhistorie’ pronkte in de ramen! “Deze expositie brengt de stad van vroeger tot leven in een fotowandeling langs de bestaande en gedempte grachten van de Gouwe, de Raam, de Haven tot aan de Nieuwehaven.” (Gouda Waterstad, 2014).

Boombeeld

In de Hof van Adriaan staat een Boombeeld. De houtkunstenaar Jan Mostert uit Gouda heeft het beeld gemaakt op initiatief van de omwonende bewoners van dit gezellige pleintje in de binnenstad tussen Keizerstraat, Peperstraat, Komijnsteeg en Kuiperstraat. De boom, die gerooid moest worden, heeft hierdoor een nieuwe bestemming gekregen in de Hof van Adriaan. De onthulling vond onder grote belangstelling van de buurt plaats op 15 december 2013.

Raamschilderij

Diet Alblas, van Atelier Diet Alblas (Raam 121-123) maakte ‘Het Raamschilderij’. Zij schilderde de Raam op panelen, van de Lange Willemsteeg tot aan de Kuiperstraat. In 2015 werd het schilderij onthuld.

Regulierenhof

Onze stadstimmerman Jos van Kersbergen heeft jaren geleden het Regulierenhof geschilderd, daar waar zijn Opoe gewoond heeft. Het schilderij hangt bij de ingang van het Regulierenhof. De opening was groots met een speciale gast, Inez Meeters, zij is een van de mensen op het schilderij.

Raamgedicht

Dit gedicht is gemaakt door oud-stadsdichter Klara Smeets. “Raambuurt eigenwijs dorp in de stad”, is in grote letters te lezen.

opzij van de markt, achter de winkels schuilt een eigenwijs dorp in de stad een buurt die karakter bewaarde alsof het haar ziel nooit vergat

wees welkom om binnen te treden want wonen is hier nog beleven vriendelijkheid zweeft tussen de tegels en tijd wordt vrijmoedig gegeven

gevels zijn verkleed met eeuwen spreken verschillende talen
gooi snelheid even overboord
dan voel je hoe tijd met je praat

hier vind je zo veel verhalen
van geuren en specerijen
van jongens van de overkant
van ambachten en nering
van reizigers die zijn gestrand

Close