Geschiedenis van de Speelwinkel

Ooit, op een regenachtige woensdagmiddag in 1978, nam een groepje moeders het initiatief om bij iemand thuis aan de Raam met een groepje van 10 kinderen aan het knutselen te slaan, koekjes te bakken en spelletjes te doen. Gestaag groeide de groep. In de zomervakantie van 1980 organiseerde weer een groep moeders uit de buurt een kindervakantieweek voor zo’n 30 buurtkinderen. Vanaf de eerste dag regende het pijpenstelen!

Op de Raam stond al een poosje een pand leeg, in beheer bij de gemeente. Eén van de moeders belde met burgemeester Van Hofwegen en vroeg of de kinderen die week gebruik mochten maken van die ruimte. Binnen een uur was de sleutel gearriveerd, werden gevaarlijke zaken opgeruimd en werden tafels en stoelen aangevoerd. De rest van de week was top en de kinderen hadden enorm veel plezier. Inmiddels had die club ook een naam: ‘De Speelwinkel’.

De moeders gingen in overleg en vroegen de gemeente of ze voor de woensdagmiddag gebruik mochten blijven maken van de ruimte.
Ze kregen toestemming maar wel tijdelijk, want het pand was ooit bestemd voor de Wereldwinkel. Ze bleven 2,5 jaar op de Raam, maar zonder gas, water en licht. Elke week zo’n 50 kinderen; dat betekende in de winter een butagaskacheltje, plassen bij de buren en soms een kaarsje aan, maar wel met héél veel plezier.

De Wereldwinkel stond inmiddels te popelen om aan de slag te gaan en wij moesten het pand verlaten. Het zag er somber uit voor De Speelwinkel. Maar ineens bleek er op de Raam een ander pand van de gemeente leeg te komen: het voormalige infopand Stadsvernieuwing Raam 60. Zodra hen dit ter ore kwam zaten de moeders bijna dagelijks op het stadhuis om te kijken of het pand voor de buurt kon worden ingezet. Heel veel vergaderingen en een motie later kregen zij het sein dat ze aan de slag mochten, het is gelukt! Er kwam geld beschikbaar en samen met de buurt werd in de weekends de boel verbouwd en opgeknapt. In 1984 ging de Speelwinkel officieel van start op de raam 60-62 met:

Peuterspeelzaal
Vrouwen klusclub
Kinderclub
Jongens en meiden club
Buurtinloop
Huiswerkbegeleiding
en vele andere activiteiten, die alleen tot stand konden komen als er vrijwilligers voor waren.

Soms leek het dat we moesten sluiten of een fusie aan moesten gaan, maar altijd wisten de vrijwilligers wel een uitweg te vinden. Het was niet altijd makkelijk en ook nu in deze tijd is het heel bijzonder dat een buurthuis wordt gedragen door de buurt  en waar vrijwilligers dagelijks klaarstaan. Mooi als je daar een steentje aan bij zou willen dragen. Voor info buurthuis@despeelwinkel.nl

Close