buurthuis

de speelwinkel


geschiedenis van de Speelwinkel

Ooit op een regenachtige woensdagmiddag in 1978, ontstaan bij iemand thuis. Met zo’n 10 kinderen aan het knutselen, koekjes bakken enz. Gestaag groeide de groep. In de zomervakantie van 1980 organiseerde een groep moeders uit de buurt een kindervakantieweek voor zo’n 30 buurtkinderen. Vanaf de eerste dag regende het met bakken uit de hemel maar op de Raam stond sinds kort een pand leeg, in beheer bij de gemeente.
Een van de moeders belde met burgemeester van Hofwegen en vroeg of de kinderen die week gebruik mochten maken van de ruimte. Binnen een uur was de sleutel gearriveerd, werden gevaarlijke zaken opgeruimd en werden tafels en stoelen geleverd. De rest van de week was top en de kinderen hadden enorm veel plezier. Inmiddels had die club ook een naam: ‘de Speelwinkel’.


De moeders gingen in overleg en vroegen de gemeente of ze voor de woensdagmiddag gebruik mochten blijven maken van de ruimte. We kregen toestemming van de gemeente; maar wel tijdelijk, want het pand was ooit bestemd voor de Wereldwinkel. We bleven 2,5 jaar op de Raam echter zonder gas, water en licht. Elke week zo’n 50 kinderen; dat betekende in de winter een butagas kacheltje, plassen bij de buren en soms een kaarsje aan, maar wel met héél veel plezier.

De Wereldwinkel stond inmiddels te popelen om aan de slag te gaan en wij moesten het pand verlaten, het zag er somber uit voor de Speelwinkel. Ineens bleek er een ander pand van de gemeente op de Raam leeg te komen: het voormalige infopand stadsvernieuwing Raam 60. Zodra dit ter ore kwam zaten we bijna dagelijks op het stadhuis om te kijken of het pand voor de buurt kon worden ingezet. Heel veel vergaderingen en een motie later kregen wij het sein dat we aan de slag mochten, het is gelukt! Samen met het opbouwwerk kregen we de beschikking over het hele pand, op een klein stukje na voor het Leger des heils.